0

Zašto uzgajati hrizanteme?

Hrizanteme su otporne na sušu, uglavnom ne oboljevaju i ne privlače puno štetočina, a vrlo su lake za održavanje. Mogu da budu posađene u saksijama ili u zemlji, a odlične su za kreativne projekte poput sadnje u bundevi.

Odabir hrizanteme

Kako bi vam hrizantema što duže cvetala važan je odabir biljke prilikom kupovine. Iako je primamljivo kupiti biljku koja već ima otvorene cvetove, savet je da se takve ne biraju. Umesto toga, odaberite biljku koja ima puno pupoljaka i bujno zeleno lišće.

Hrizanteme koje su već prekrivene otvorenim cvetovima brže će da dođu do vrhunca cvetanja, dok biljke koje su tek u fazi pupoljaka pružiće vam duže uživanje u cvetanju. Iz tog razloga vredno je čekati.

Ukoliko ste u jesen posadili hrizanteme nemojte ih orezivati odmah. Uvenulo smeđe lišće poslužiće kao zaštita od oštre hladnoće.

Nakon prvog mraza hrizanteme obilno malčirajte. Debeo sloj lišća dovoljno će ih zaštiti tokom zime.

Prolećna nega jesenjih hrizantema

Hrizantemama koje su prezimele treba odrezati stare stabljike, čim vidite da počinju ponovo da rastu. Da biste ih ohrabrili da ponovo cvetaju na jesen treba da ih „uštinete“.

To znači da, nakon što biljka naraste oko 12 cm visine, sa svakog izdanka treba odrezati 2-3 cm novog izrasta. Nakon što biljka ponovo naraste još 10-12 cm – ponoviti postupak.

Nastavite to da radite do sredine jula za grmaste hrizanteme koje na jesen cvetaju. Ukoliko se ova tehnika ne sprovede, cvetaće sredinom leta, ali neće ponovo na jesen.

Razmnožavanje hrizantema

Hrizanteme se odlično razmnožavaju preko reznica. Jednostavno, napravite reznicu od nove grančice i uklonite donje lišće. Reznicu posadite u malu saksiju ispunjenu kvalitetnim, dobro dreniranim supstratom. Da biste ubrzali proces ukorenjavanja, umočite reznice u hormon za ukorenjavanje pre nego što je posadite u zemlju. Kada se biljka ukoreni i počne zdravo da raste, možete da je presadite u veću saksiju ili u baštu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *